De Raad voor Levensbeschouwingen en Religies Amsterdam heeft als doel de samenhang in de stad te stimuleren vanuit interreligieuze en levensbeschouwelijke dialoog en samenwerking.

12 december 2008

Een nieuwe synagoge

De Liberaal Joodse Gemeente nodigde de RLRA uit om het slaan van de eerste paal voor de nieuwe synagoge aan de Zuidelijke Wandelweg te Amsterdam mee te maken. Onze voorzitter, Jan Ruiter, maakte namens de Raad graag gebruik van deze invitatie. De voorzitter van LJG, Ron van der Wieken, memoreerde dat de bouw van de vorige synagoge duidelijk in de schaduw stond van de Tweede Wereldoorlog. Deze nieuwbouw gebeurt door een gelukkig weer groter gegroeide gemeenschap. Andere groepen liggen nu meer onder vuur dan de Joden hoewel het aantal antisemitische incidenten weer toeneemt.

Na het slaan van de eerste paal voerde burgemeester Job Cohen het woord. Hij liet in vogelvlucht de meer dan 400 jarige geschiedenis van de Joden in Amsterdam passeren.
Hoewel het verdriet over het verlies van zovele dierbaren de huidige generatie uiteraard niet onberoerd laat mag de bouw van een nieuwe synagoge in die geschiedenis een "mijlpaal" genoemd worden.

De bedoeling van de LJG is om ook andere levensbeschouwingen en religies te verwelkomen in het nieuwe onderkomen dat reeds in 2010 gerealiseerd zal zijn. De RLRA zal graag tot de gasten behoren.

Overzicht Feestdagen